PANDU CERMAT, SAYANGKAN NYAWA

PANDU CERMAT, SAYANGKAN NYAWA
INGAT ORANG YANG TERSAYANG

INGAT ORANG YANG TERSAYANG

INGAT ORANG YANG TERSAYANG
PASTIKAN ANDA DAN SEMUA PENUMPANG MENGGUNAKAN TALI PINGGANG KELEDAR

20090619

Empat lagi kes baru disahkan positif

Malaysia mencatatkan empat lagi kes baru yang disahkan positif influenza A (H1N1) hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes wabak itu di negara ini ialah 27.
Semua empat kes itu adalah kes import, kata Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat dalam kenyataan di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata semua 20 kontak kepada kes penularan tempatan pertama pandemik influenza A (H1N1) telah dikenal pasti dan diletakkan di bawah kuarantin rumah.

Kes penularan tempatan itu melibatkan seorang pelajar kolej swasta tempatan yang mempunyai hubungan rapat dengan pesakit kes ke-12, katanya dalam kenyataan di sini.

Beliau berkata daripada 27 kes yang dilaporkan, 12 pesakit telah sembuh sepenuhnya manakala 15 kes yang terakhir masih dirawat dan kini beransur pulih serta memberi respon baik kepada rawatan antiviral yang diberikan.
Lima belas pesakit itu kini dirawat di Hospital Sungai Buloh (enam orang), Hospital Kuala Lumpur (dua orang) dan Hospital Tuanku Jaafar, Seremban (tiga orang) dan masing-masing seorang pesakit di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu, Hospital Raja Pemaisuri Bainun, Ipoh dan Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang.

Beliau berkata daripada 27 kes yang dilaporkan, 16 kes melibatkan rakyat Malaysia, seorang penduduk tetap Malaysia dan 10 rakyat asing, manakala 26 daripada kes yang dilaporkan adalah kes import.

Pada masa ini, seramai 160 orang kontak rapat dengan mereka yang disahkan H1N1 sedang menjalani kuarantin dan kesemua mereka dalam keadaan stabil tanpa simptom jangkitan influenza.

Sehingga kini, wabak itu telah menjangkiti 39,803 orang di 88 negara serta mengakibatkan 167 kematian.

Minggu lepas, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan H1N1 pada tahap pandemik, yang bermaksud penularan telah meluas.

Sehingga kini, penularan tempatan telah dilaporkan di 22 negara dan lapan daripadanya melaporkan penularan yang berterusan.

- BERNAMA


Kerajaan sedia tutup sekolah

Kerajaan akan mempertimbangkan langkah menutup sekolah dan membatalkan perhimpunan awam sekiranya virus influenza A (H1N1) merebak di kalangan 20 orang yang pernah berinteraksi dengan pesakit kes penularan tempatan pertama.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai bagaimanapun berkata, keputusan untuk mengadakan penjara sosial itu hanya akan diputuskan oleh Majlis Keselamatan Negara selepas H1N1 didapati merebak.

Beliau juga meminta orang ramai tidak panik kerana langkah penjara sosial hanya akan melibatkan komuniti kecil iaitu di sekolah atau kawasan perumahan yang terjejas.
''Kita sedang memerhati 20 orang yang pernah berinteraksi dengan pesakit ke-19 yang juga merupakan kes tempatan pertama yang disahkan.

''Kalau di kalangan mereka terdapat kes jangkitan baru, maka ia bermakna H1N1 telah menular di dalam negara kita," katanya selepas menerima kunjungan hormat wakil dari Skuad Bantuan Bencana MCA dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sini hari ini.

Kementerian Kesihatan semalam mengesahkan kes penularan tempatan membabitkan seorang pelajar 17 tahun yang menetap di Petaling Jaya.

Tiong Lai berkata, masyarakat tempatan termasuk kanak-kanak perlu mengamalkan tabiat memakai penutup mulut sekiranya mereka mengalami selesema.

''Pada masa ini saya dapati kanak-kanak yang mengalami demam masih pergi ke sekolah seperti biasa dan menyebarkan virus kepada orang lain.

''Orang yang sakit sepatutnya mengamalkan budaya memakai penutup mulut, ia penting untuk mencegah penularan H1N1," katanya.

Dalam pada itu, Tiong Lai memberi amaran akan mengambil tindakan ke atas pesakit H1N1 yang tidak memberi maklumat tepat mengenai sejarah perjalanan mereka.

''Akta Kawalan Penyakit 1988 memperuntukkan kita kuasa untuk mendakwa mana-mana pesakit H1N1 yang tidak memberi maklumat yang tepat dan jelas.

''Pesalah boleh dikenakan penjara dua tahun, didenda RM10,000 atau kedua-duanya sekali,'' katanya.H1N1 tempatan: Jangan panik

Orang ramai dinasihatkan tidak panik berikutan kes pertama jangkitan tempatan wabak influenza A (H1N1) kerana kerajaan sudah mengambil langkah-langkah perlu untuk mengatasi wabak itu daripada terus menular.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, mereka yang tidak sihat juga dinasihatkan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan duduk di rumah.

''Kementerian Kesihatan akan menyiarkan langkah-langkah yang perlu diambil oleh orang ramai jika mereka berasa tidak sihat di laman web kementerian. Apa yang penting tidak perlulah berasa panik," katanya kepada pemberita.

Tiong Lai berkata demikian ketika ditemui selepas Mesyuarat Jawatankuasa Kebangsaan Antara Kementerian Mengenai Pandemik Influenza A H1N1 di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican yang ditemui selepas mesyuarat itu berkata, beliau menerima pujian daripada beberapa duta asing mengenai tindakan pantas Malaysia mengawal H1N1 dan rasa panik masyarakat.

''Duta-duta berkenaan memaklumkan yang Malaysia sangat pantas dalam menangani wabak tersebut.

''Namun, kita perlu sentiasa berwaspada dengan gelombang kedua yang dijangka lebih teruk," katanya.

Mengulas mengenai jangkitan tempatan wabak tersebut baru-baru ini, Ismail berkata, 20 orang sudah dikenalpasti berhubung dengan mangsa berkenaan dan kesemuanya dikenakan tahanan rumah sekarang.

Semalam, Malaysia mencatatkan jangkitan tempatan H1N1 yang pertama apabila seorang pelajar perempuan berusia 17 tahun mendapat jangkitan daripada pesakit ke-12 akibat kegagalan kuarantin.

No comments: