PANDU CERMAT, SAYANGKAN NYAWA

PANDU CERMAT, SAYANGKAN NYAWA
INGAT ORANG YANG TERSAYANG

INGAT ORANG YANG TERSAYANG

INGAT ORANG YANG TERSAYANG
PASTIKAN ANDA DAN SEMUA PENUMPANG MENGGUNAKAN TALI PINGGANG KELEDAR

20100415

PENDERAAN

WALAUPUN media sudah kerap kali memaparkan kisah kekejaman dan penderaan insan tidak berperi kemanusiaan terhadap kanak-kanak sehingga meragut nyawa anak kecil yang tidak berdosa, kekejaman tersebut bagai tiada nokhtah.

Peristiwa kematian dua kanak-kanak, K. Harreswaral, 1 tahun dan Syafiah Humairah, 3 tahun, akibat didera begitu menyentuh hati sehingga menimbulkan kebencian masyarakat terhadap mereka yang bertanggungjawab.

Namun ketika peristiwa ini masih segar di ingatan, satu lagi kejadian dera yang membawa maut berlaku. Kali ini mangsa seorang kanak-kanak perempuan, Lee Swee Hui, berusia tiga tahun. Terdapat 30 kesan lebam di seluruh badan kanak-kanak itu selain dahi dan pipinya luka.

Amat menyedihkan paparan media tidak memberi apa-apa pengajaran kepada kelompok manusia kejam ini. Mereka yang tidak berperi kemanusiaan ini bukan sahaja sudah hilang unsur kemanusiaan tetapi juga hilang kewarasan.

Pihak berkuasa perlu berusaha keras membanteras kekejaman ini. Masyarakat juga perlu prihatin membantu pihak berkuasa. Simpati sahaja tidak mencukupi.

No comments: